MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ

Τo πρώτο ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ της MONUMENTA "Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος"

Φωτογραφίες
Βιβλίο Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος
Βιβλίο Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος

H MONUMENTA επανέκδωσε το βιβλίο «Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος. Οδοιπορικό σε οικοδομικά και τεχνικά έργα που σχεδίασε και επέβλεψε (1912-1945)», του συλλέκτη Γιάννη Λάμπρου, σε ψηφιακή μορφή, εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η ψηφιακή έκδοση υποστηρίχθηκε σε προσωπική βάση από τον κ. Ανδρέα Κ. Δρακόπουλο, εγγονό του πολιτικού μηχανικού Ανδρέα Κ. Δρακόπουλου.

Στο πλαίσιο της επανέκδοσης του βιβλίου έγινε φωτογράφιση των σωζόμενων κτηρίων από τους φωτογράφους Στέργιο Καράβατο και Jeff Vanderpool. Παράλληλα, η έρευνα στο αρχείο της Εργοληπτικής, στο αρχείο του Γεώργιου Διαμαντόπουλου και στα αρχεία των ομότιμων καθηγητών του Ε.Μ.Π. κ. Νίκου Καλογερά και κ. Μάνου Μπίρη, έφερε στο φως άγνωστες μέχρι σήμερα φωτογραφίες των κτηρίων, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην ψηφιακή έκδοση. Συνολικά, προστέθηκαν πάνω από 100 νέες και παλιές φωτογραφίες που παρέχουν στους αναγνώστες τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα κτήρια που σχεδιάστηκαν από σπουδαίους αρχιτέκτονες και κατασκευάστηκαν από την «Εργοληπτική». Επίσης, κρίθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθούν τέσσερα νέα έργα (η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, ο σταθμός Α’ Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα και οι μύλοι και το σιλό στο Κερατσίνι), των οποίων η ιστορία και η κατασκευή παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος, στη νέα αυτή έκδοση έχουν τεκμηριωθεί περισσότερα κτήρια ως προς την ακριβή θέση, το έτος ανέγερσης και την εταιρία που ανέλαβε την ανοικοδόμησή τους. Η επιμέλεια του βιβλίου έγινε από την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία και η ταύτιση των κτηρίων έγινε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Νίνο. Η μετατροπή του βιβλίου σε ηλεκτρονικό έγινε από την εταιρία Honest Partners.

Στόχος της νέας ψηφιακής έκδοσης  είναι να καταστήσει το βιβλίο προσβάσιμο σε όλους όσοι επιθυμούν να μελετήσουν την αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, αλλά και να γνωρίσουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, στις οποίες δραστηριοποιήθηκε η «Εργοληπτική» και ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Κ. Δρακόπουλο (1891-1973), ο οποίος ήταν μέτοχος και τεχνικός διευθυντής σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες των δεκαετιών 1920 και 1930, την «Εργοληπτική Α.Ε.» που προήλθε από τη συγχώνευση με τη "Γενική Εταιρία Μπετόν Αρμέ", και οι δύο δημιουργήματα του πολιτικού μηχανικού Μόσχου Διαμαντόπουλου. Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, σχεδίασε, επέβλεψε και είχε την ευθύνη μεγάλου αριθμού ιδιωτικών και δημοσίων έργων, τα περισσότερα από τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Το έργο του αναδεικνύεται μέσα από το σπάνιο υλικό του Αρχείου της "Εργοληπτικής" που διέσωσε ο συλλέκτης Γιάννης Λάμπρου. Χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες και σχέδια δίνουν πληροφορίες για την κατασκευή εκατοντάδων κτηρίων -κάθε χρήσης-, πληροφορίες που για πρώτη φορά έρχονται στο φως εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για κτήρια, πολεοδομικά και τεχνικά θέματα αλλά και για το έργο σπουδαίων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών που συνεργάστηκαν με την "Εργοληπτική".

Το 422 σελίδων βιβλίο χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έγγραφα από την περίοδο των σπουδών και της θητείας του Ανδρέα Δρακόπουλου, ως στρατιωτικού μηχανικού, στην περιφέρεια της Ηπείρου την περίοδο 1913-17, καθώς επίσης υλικό που παρουσιάζει τις εταιρίες, «Μπετόν Αρμέ» και «Εργοληπτική». Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα κτήρια και τα έργα που επέβλεψε στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις παραπάνω εταιρίες. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται σχέδια, έγγραφα, επιστολές και φωτογραφίες των κτηρίων κατά την κατασκευή και μετά την ολοκλήρωσή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα έργα που επέβλεψε: το κτήριο Γκίνη στο Ε.Μ.Π., το Μέγαρο του Χρηματιστηρίου, την οικοδομή Γεωργίου Βεντούρη (ξενοδοχείο Μαζέστικ) στην οδό Πανεπιστημίου, την επέκταση του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», την οικοδομή Μαλλούχου στην οδό Πραξιτέλους, τους Μύλους Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι, την καπναποθήκη Τρ. Βάρδα στη Θεσσαλονίκη, το Μέγαρο Βάτη στον Πειραιά και πολλά άλλα. Ειδικότερα σημειώνεται και η κατασκευή του πρωτοποριακού για την εποχή έργου του Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου, στο σημείο που δεκαετίες αργότερα αναγεννήθηκε, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προεδρεύοντος του συνονόματου, εγγονού του, Ανδρέα Κ. Δρακόπουλου, ως Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

info@monumenta.org

15/04/2019