MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ

Απολογισμός προγράμματος "Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα", 2013-2015

Η ξεκίνησε το 2013 το πρόγραμμα «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα» με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων της περιόδου 1830-1940, που διατηρούνται στην Αθήνα, με σκοπό τη μελέτη τους αλλά και την προστασία και την ανάδειξή τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν επιτόπια καταγραφή κτηρίων, συλλογή προφορικών μαρτυριών για την ιστορία των κτηρίων της Αθήνας, βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα, αναζήτηση και συγκέντρωση φωτογραφιών, εγγράφων και σχεδίων. Παράλληλα έγινε προσπάθεια να ενταχθεί το ενδιαφέρον για τα ιστορικά κτήρια στην καθημερινή ζωή κατοίκων και επισκεπτών της πόλης με μια σειρά δρατηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, εκθέσεις, ξεναγήσεις, ιστοσελίδα, mobile εφαρμογή, ενημερωτικά έντυπα κ.λπ.) αλλά και με την ενεργό συμμετοχή στην καταγραφή, στην πληροφόρηση για τα κτήρια.

Τα τρία χρόνια πραγματοποιήθηκαν:

Σχεδιασμός δελτίου καταγραφής

Οι υπεύθυνοι συνεργάτες του Προγράμματος Γ. Γκουμοπούλου, Ε. Γρατσία, Στ. Λεκάκης, Γ. Νίνος, Φ. Μπέλλιου, και Ζ. Πιττακίδης σχεδίασαν το δελτίο καταγραφής των κτηρίων. Το δελτίο αυτό συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την τεκμηρίωση ενός κτηρίου. Για τη σύνταξη του χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται από αρμόδιους φορείς προστασίας και επιστημονικούς φορείς, εντός της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και όλες εκείνες οι πληροφορίες που προκύπτουν από τους στόχους του προγράμματος και τη μέχρι σήμερα εμπειρία της MONUMENTA στην προστασία ιστορικών κτηρίων. Παράλληλα σχεδιάστηκε ένα δεύτερο δελτίο καταγραφής, συνοπτική μορφή του πρώτου, που χρησιμοποιήθηκε στην επιτόπια καταγραφή. Το αναλυτικό δελτίο καταγραφής περιλαμβάνεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων-ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Καταγραφή κτηρίων

Στα τρία χρόνια πραγματοποιήθηκε η καταγραφή όλων των κτηρίων που κτίστηκαν στο διάστημα 1830-1940 και διατηρούνται στα επτά διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας. Πρόκειται για 10.600 κτήρια όλων των χρήσεων και ποικίλων καταστάσεων διατήρησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται και κτήρια που έχουν αρχικό πυρήνα στην περίοδο που αναφέρθηκε και έχουν υποστεί αλλαγές και αλλοιώσεις σε μετέπειτα περιόδους. Για πρώτη φορά γνωρίζουμε τον αριθμό των κτηρίων που διατηρούνται στην Αθήνα. Η ολοκλήρωση του ελέγχου των καταγεγραμμένων κτηρίων θα καταδείξει τον τελικό αριθμό, που δεν θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που αναφέρθηκε. Σχεδιάστηκαν πάνω από 1000 υπόβαθρα (αεροφωτογραφίες στις οποίες αναγράφηκαν οι διευθύνσεις και τα οικοδομικά τετράγωνα). Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες και μια πρώτη βιλιογραφική αναζήτηση έχουν συλλεγεί πληροφορίες για 50 κατεδαφισμένα κτήρια, τα οποία και αυτά συμπ[εριλαμβάνονται στη βάση δεδομένων.

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε από τους έξι βασικούς συνεργάτες, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους, Γεωργία Γκουμοπούλου, Ειρήνη Γρατσία, Στέλιο Λεκάκη, Φωτεινή Μπέλλιου, Γιώργο Νίνο και Ζαννή Πιττακίδη, οι οποίοι είχαν την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος, από τις τρεις συνεργάτιδες Εβίτα Καφετζή, Βασιλική Κούβαρη, Δήμητρα Μπουζάνη και Νάσια Σκαρπερού, που προσελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της καταγραφής, και από μεγάλη ομάδα εθελοντών συνεργατών, κυρίως αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων και πολιτικών μηχανικών, που εκπαιδεύτηκαν και κατέγραψαν πολλά από τα κτήρια. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους εξής εθελοντές: Ιάσων Αμπατζόγλου, Γιάννης Βλαχάκης, Θανάσης Δουλής, Αλέξανδρος Δρόσος, Ιωάννα Ευθυμίου, Νίκος Καββαδάς, Χρυσαφένια Καλκαντζή, Κωνσταντίνος Κλαρνέτας, Ηλιάνα Κλειάσου, Γεωργία Κοντογιάννη, Βάσια Μαραγκάκη, Κική Μουντανέα, Σάνθα Ντέηβις, Ασπασία Παπαναστασίου, Ηλιάνα Παπαδάκη, Μυρτώ Πατσουράκου, Πέτρος Περάκης, Αγγελική Σιδέρη, Λουκάς Σιμόπουλος, Μυρτώ Τεμπελοπούλου, Χριστίνα Σεληνιωτάκη, Σουάιλα Τζαγνούν-Κωτάκη, Βάσω Τιμονίδου, Κατερίνα Τοράκη, Χρυσούλα Τσάλη, Κατερίνα Τσικουδή, Κατερίνα Τσόχλα, Νικόλαος Χατζηανδρέου, Γεωργία Χειρχαντέρη, Jeff Vanderpool

Επισκέψεις σε παλιά κτήρια 100 κτήρια

Κατά τη διάρκεια της καταγραφής αλλά και ύστερα από επικοινωνία με ιδιοκτήτες έγιναν επισκέψεις σε κτήρια της περιόδου που ερευνάται. Έγιναν πάνω από 100 επισκέψεις σε καταγεγραμμένα κτήρια. Εγχειρίδιο καταγραφής - Οργάνωση αρχείων Η διαδικασία της καταγραφής των κτηρίων περιλαμβάνει διάφορα στάδια και εργασίες, όπως προετοιμασία χαρτών/υπόβαθρων, επιτόπια καταγραφή, φωτογράφιση, ταξινόμηση και ονομασία φωτογραφιών, συνεντεύξεις, απομαγνητοφώνηση, καταχώριση στοιχείων και φωτογραφιών στη βάση δεδομένων, αποδελτιώσεις βιβλίων, αναζήτηση αρχείων.

Για την ορθή πραγμάτωση των παραπάνω συντάχθηκαν οδηγίες και δημιουργήθηκε ένα εγχειρίδιο καταγραφής, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους συνεργάτες καθόλη τη διάρκεια του έργου. Για την καλύτερη διαχείριση του υλικού που συγκετρώθηκε σχεδιάστηκαν αρχεία σε excell και access για την καταχώριση των καταγεγραμμένων γειτονιών, των φωτογραφιών, των συνεντεύξεων και των στοιχείων των εθελοντών. Σημειώνεται ότι έχουν τραβηχτεί πάνω από 60.000 φωτογραφίες, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων έχει ονοματισθεί και ταξινομηθεί.

Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και ιστοσελίδας - Καταχώριση στοιχείων 1.000 κτηρίων

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.docathens.org σχεδιάστηκε από τους συνεργάτες και υλοποιήθηκε από την εταιρεία Honest Partners με Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Αποτελεί ένα εργαλείο για την έρευνα και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη βάση δεδομένων του προγράμματος, ελεύθερα προσβάσιμη, η οποία είναι η πηγή πληροφόρησης για τα καταγεγραμμένα κτήρια. Στη βάση δεδομένων έχουμε καταχωρίσει στοιχεία και φωτογραφίες για 1000 κτήρια (ολόκληρης της 5ης ΔΚ, τμήματος της 6ης και 1ης ΔΚ). Και στην ενότητα αυτή συνεργάστηκαν εθελοντές συνεργάτες.

Σχεδιασμός και υλοποίηση mobile εφαρμογής

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει mobile εφαρμογή που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί και ως μέσο ξενάγησης στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας (με τη συνεργασία της εταιρίας Honest Partners).

Πιλοτική καταγραφή βλάστησης

Ύστερα από πρόταση του ομ. καθηγητή του ΕΜΠ, αρχιτέκτονα τοπίου-δασολόγου, κ. Κ. Κασσιού εφαρμόστηκε πιλοτική καταγραφή των φυτών και των δέντρων σε κήπους των παλιών κτηρίων της γειτονιάς Κυπριάδου στην 5η δημοτική κοινότητα. Πραγματοποιήθηκαν τρεις επισκέψεις και καταγράφησαν τα φυτά σε 12 κτήρια της γειτονιάς με τη συνεργασία του ομ. καθηγητή τοπίου ΕΜΠ κ. Κώστα Κασσιού, του γεωπόνου κ. Γ. Σπαντιδάκη, της γεωπόνου-αρχιτέκτονα τοπίου κ. Στ. Κατσογιάννη. Στη δράση αυτή συμμετείχαν επίσης εθελοντές συνεργάτες.

Συνεντεύξεις

Παράλληλα με την καταγραφή πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των προφορικών μαρτυριών που αφορούσαν κτήρια της περιόδου 1830-1940 και τις γειτονιές όπου κτίστηκαν. Για πρώτη φορά έγιναν συνεντεύξεις για τα κτήρια της Αθήνας, οι οποίες απέδωσαν πλούσιο υλικό. Συγκεκριμένα έγιναν 66 συνεντεύξεις. Οι 60 συνεντεύξεις έγιναν οργανωμένα ύστερα από συνάντηση με ιδιοκτήτες κτηρίων και αρχιτέκτονες που εργάστηκαν στην Αθήνα, ενώ οι υπόλοιπες 6 συνεντεύξεις πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της καταγραφής. Έχουν απομαγνητοφωνηθεί 17 συνεντεύξεις. Αναφέρονται ενδεικτικά οι ιδιοκτήτες Μαρία Βαβαγιάννη/οδός Σπάρτης, Ηρώ Διαμαντούρου/οδός Μιμνέρμου, Όλγα Καραμανώφ/οδός Πόντου, Μίνως Κυπριάδης/λεωφ. Αλεξάνδρας, Μάντω Οικονομίδου/οδός Χέυδεν, Δημήτρης Φύσσας/οδός Αγίας Λαύρας, οι ομότιμοι καθηγητέςκαι αρχιτέκτονες Α. Κουβελά, Δ. Ζήβας, Ν. Καλογεράς Μ. Μαρμαράς, Μ. Μπίρης, Ελ. Φεσσά, Δ. Φιλιππίδης κ.ά.

Αρχειακό Υλικό - Φωτογραφικό Αρχείο - 420 παλιές φωτογραφίες

Η επιτόπια καταγραφή, οι συνεντεύξεις και η δημοσιότητα που έλαβε το πρόγραμμα μέσω του τύπου πρόσφεραν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με ιδιοκτήτες κτηρίων που έδωσαν φωτογραφίες, σχέδια και έγγραφα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα της ιστορίας των κτηρίων. Σαρώθηκαν φωτογραφίες που πρόσφερα 25 ιδιώτες. Παράλληλα ζητήθηκε φωτογραφικό υλικό από δύο φορείς με οργανωμένα αρχεία, το Φωτογραφικό Τμήμα του Μουσείου Μπενάκη και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Εχουν συγεκντρωθεί 420 φωτογραφίες. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα αρχεία των Γ. Διαμαντόπουλου, Δ. Ευταξιόπουλου, Α. Κουβελά, Ν. Καλογερά και Μ. Παπαδάκη. Παράλληλα φωτογραφήθηκαν ή σκαναρίστηκαν 45 άδειες οικοδόμησης, σχέδια, κανονισμοί λειτουργίας πολυκατοικιών, οδηγίες δημιουργίας καταφυγίων, τηλεφωνικοί κατάλογοι προ του 1950. Ταξινομήθηκε τέλος το αρχειακό υλικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Μαιευτηρίου Ελενα.

Αποδελτίωση βιβλίων-αρχείων

Άλλη μία εργασία που πραγματοποιήθηκε είναι η αποδελτίωση πέντε βιβλίων που αφορούν κτήρια της Αθήνας. Παράλληλα αποδελτιώθηκε από εθελοντές συνεργάτες μεγάλο τμήμα του Αρχείου διατηρητέων κτηρίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των ημερήσιων διατάξεων των συνεδριάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Τέλος συλλέχθησαν δικτυακοί τόποι σχετικοί με την αρχιτεκτονική της Αθήνας.

Προβολή προγράμματος 43 άρθρα - 20 δημοσιογράφοι

Το Πρόγραμμα έλαβε μεγάλη προβολή από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Στάλθηκαν έξι δελτία τύπου και 15 μεμονωμένα που ανταποκρίνονταν σε ειδικά αφιερώματα εφημερίδων. Συγκεκριμένα γράφτηκαν 43 άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας και πολυάριθμα σε ιστολόγια και facebook. Εξι δημοσιογράφοι συμμετείχαν σε καταγραφές και ειδικές ξεναγήσεις προκειμένου να γράψουν για το πρόγραμμα. Με τουλάχιστον 20 δημοσιογράφους συζητήσαμε για την καταγραφή των κτηρίων. Η εκπομπή 4G της Δημόσιας Τηλεόρασης ετοίμασε ένα αφιέρωμα στο Πρόγραμμα καταγραφής κτηρίων, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάιο 2014. Τέλος δόθηκαν 20 συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και μία στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ιστολόγιο - Σελίδα στο Facebook 3690 Like

Σχεδιάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα με την ιστοσελίδα ένα ιστολόγιο και σελίδα στο facebook. Αποτέλεσαν το ημερολόγιο του Προγράμματος και το εργαλείο επικοινωνίας με τους εθελοντές συνεργάτες και όλους τους ενδιαφερόμενους. Αναρτήθηκαν 186 κείμενα, τα οποία ενημέρωναν για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καταγραφής, για την εξέλιξη των εργασιών, για τις συνεντεύξεις που έγιναν, τα φωτογραφικά αρχεία που προσφέρθηκαν, τις εκδηλώσεις κ.λπ. Τα like στο facebook έφθασαν τα 3690.

Ενημερωτικά έντυπα

Με την έναρξη του Προγράμματος σχεδιάστηκε ενημερωτικό έντυπο, το οποίο περιλάμβανε και μονόφυλλο για τους ιδιοκτήτες παλιών κτηρίων και γενικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες. Τυπώθηκαν 7000 έντυπα και διανεμήθηκαν 6300 έντυπα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η διανομή του εντύπου σε κτήρια κατά την καταγραφή οδήγησε στο να επικοινωνήσουν αρκετοί ιδιοκτήτες με τους υπεύθυνους του προγράμματος και να συλλεγούν πληροφορίες για κτήρια. Επίσης σχεδιάστηκαν και εκτυπώθηκαν 200 αφίσες 100 σελιδοδείκτες και 100 προσκλήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, 300 αφίσες των ημερίδων και των συναντήσεων στα καφενεία. Το ενημερωτικό έντυπο και οι αφίσες έγιναν στην ΤΥΠΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΑΕ. Παράλληλα σχεδιάστηκαν και τυπώθηκαν δύο εκπαιδευτικά έντυπα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - 11 εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Καταγράφω ένα παλιό κτήριο, ανακαλύπτω την ιστορία του” με στόχο τη γνωριμία με τη νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά των πόλεων και τη διαδικασία της καταγραφής ενός κτηρίου και της συλλογής των προφορικών μαρτυριών που σχετίζονται με αυτό. Πραγματοποιήθηκαν 11 εκπαιδευτικά προγράμματα σε επτά σχολεία: 21ο Δημοτικό, 23ο Δημοτικό, 74ο Δημοτικό, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο, 56ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Λεοντείου, 8ο Λύκειο. Με το 3ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου έγινε καταγραφή στη γειτονιά της Νεάπολης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε και σε 20 παιδιά στο πλαίσιο της έκθεσης "Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια" στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιάστηκαν και τυπώθηκαν δύο εκπαιδευτικά έντυπα σε 2000 αντίτυπα (συνεργασία με γραφιστικό γραφείο Γάτα και ΤΥΠΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΑΕ). 260 έντυπα διανεμήθηκαν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε και στο 56ο Γυμνάσιο. Οι μαθητές κατέγραψαν το ίδιο τους το σχολείο, το ιστορικό κτηρίο της λεωφόρου Κηφισίας 4, όπου έγινε η παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, το 1940, και πήραν συνεντεύξεις από την Ειρήνη Γρατσία σχετικά με το πρόγραμμα καταγραφής και τον κ. Γλετζάκη, ιδιοκτήτη του παραπάνω κτηρίου. Το Σχολείο συμμετείχε στον 2ο μαθητικό διαγωνισμό "Η ιστορία του σχολείου μου", στον οποίο και βραβεύτηκε.

Κατά την καταγραφή διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ένας κατάλογος με τα σχολικά κτήρια που κτίστηκαν την περίοδο 1830-1940 και ξεκίνησε η σύνταξη αυτού του καταλόγου με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο σχολείων που στεγάζονται σε ιστορικά κτήρια.

Εκδηλώσεις 

Από την αρχή του προγράμματος έγινε προσπάθεια να διοργανωθούν πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις που θα έκαναν γνωστό το πρόγραμμα στις γειτονιές όπου γινόταν καταγραφή και θα έδιναν την ευκαιρία στον κόσμο να συμμετέχει σε αυτό, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Αναφέρονται οι κυριότερες εκδηλώσεις: Διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας "Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια" σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διοργάνωση ημερίδας για τα πρώτα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής στη 5η και 6η ΔΚ, διοργάνωση ημερίδας για τα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής στην 7η ΔΚ, παρουσίαση του Προγράμματος στην ετήσια εκδήλωση-απολογισμό του έργου της MONUMENTA, διοργάνωση 4 συναντήσεων με τίτλο «Αναμνήσεις από τα παλιά κτήρια της Αθήνας» σε καφενεία για τη συλλογή προφορικών μαρτυριών, διοργάνωση τεσσάρων συναντήσεων - εκδηλώσεων για την ενημέρωση των εθελοντών, -οι δύο φιλοξενήθηκαν σε αμφιθέατρο του κτηρίου Αβέρωφ στο ΕΜΠ-, διοργάνωση μαθημάτων φωτογραφίας για τους εθελοντές, διοργάνωση ξενάγησης στα κτήρια της Κυψέλης με οδηγό τον αρχιτέκτονα Νίκο Καββαδά κ.ά.

Έκθεση φωτογραφίας «Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια»

Το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η MONUMENTA διοργάνωσαν την έκθεση φωτογραφίας “Στην Αθήνα μπορείς να δεις τα πιο όμορφα κτήρια", από τις 18 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015, στο Κέντρο Επισκπετών. Μέσα από 83 φωτογραφίες παρουσιάστηκαν κτήρια της Αθήνας και δράσεις του προγράμματος. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στα εγκαίνια και επισκέφθηκε την έκθεση καθόλη τη διάρκειά της. Την επιμέλεια του στησίματος της έκθεσης είχε ο φωτογράφος Στέργιος Καράβατος. Κατά τη διάρκεια της πραγματοποιήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς. Συγκεριμένα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Α/θμιας Α’ Αθήνας και το Κέντρο Επισκπετών του ΚΠΙΣΝ, με τη συνεργασία και της κοινωνιολόγου κ. Ειρήνης Βοκοτοπούλου, σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς με θέμα την καταγραφή των κτηρίων της Αθήνας και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Προγράμματος Καταγραφής. Άλλα τρία σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η διοργάνωση της έκθεσης ήταν μια ιδέα της κ. Εύας Πολυζωγοπούλου, συντονίστριας Δωρεών Παιδείας και επιτεύχθηκε με τη συνεργασία της υπεύθυνης του Κέντρου Επσκεπτών κ. Μίλυ Πασχάλη.

Παράλληλα έγιναν πολλές παρουσιάσεις του προγράμματος σε ημερίδες, συνέδρια, εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων κ.α. Παρουσιάσεις και ξεναγήσεις έγιναν σε ομάδες φοιτητών, μαθητών, διάφορες ομάδες της πόλης, όπως η Ομάδα Κάθε Σάββατο στην Αθήνα, η ερευνητική ομάδα που ήρθε στην Αθήνα στο πλαίσιο του Επιστημονικού-Ερευνητικού προγράμματος IKYDA 2015 (Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. - Leibniz Universität Hannover (LUH).

Ομάδα εθελοντών συνεργατών - 310 εθελοντές

Ο σχεδιασμός του προγράμματος συμπεριέλαβε ως βασικό στοιχείο τη συμμετοχή εθελοντών συνεργατών στις διάφορες εργασίες, όπως η καταγραφή, η καταχώριση στοιχείων, οι απομαγνωτοφωνήσεις. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη. 310 εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων και ηλικιών συμμετείχαν. Ενεργά ήταν κατά μέσο όρο κάθε μήνα 10 άτομα. Είκοσι εθελοντές συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα αδιάκοπα από την αρχή μέχρι το τέλος του. Σε εβδομαδιαία βάση οι εθελοντές συνεργάτες ενημερώνονταν για το πρόγραμμα της επιτόπιας καταγραφής και όλων των δράσεων. Για τους εθελοντές έγιναν τέσσερις συναντήσεις ενημερωτικές για τη διαδικασία της καταγραφής, την πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας και την αθηναϊκή αρχιτεκτονική, δύο μαθήματα φωτογραφίας και μία ξενάγηση στην περιοχή της Κυψέλης και στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συνεργασία με φορείς

Η συνεργασία με φορείς ήταν βασικό χαρακτηριστικό του Προγράμματος. Επιστολές στάλθηκαν σε πολλούς φορείς που έχουν την έδρα τους σε ιστορικά κτήρια, τόσο για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και την καταγραφή που λάμβανε χώρα στη γειτονιά τους αλλά και για να παρέχουν πληροφορίες για το κτήριό τους.

Συνεργασία με ερευνητές

Στην πορεία του προγράμματος και όσο αυτό γινόταν γνωστό φοιτητές και πτυχιούχοι, κυρίως αρχιτεκτονικών σχολών, απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα για την εξεύρεση θεμάτων μελέτης και πληροφοριών για κτήρια. Επίσης, απευθύνθηκαν και εκπαιδευτικοί για την εξεύρεση στοιχείων για τα σχολεία όπου διδάσκουν αλλά και για κτήρια της γειτονιάς των σχολείων.

info@monumenta.org

Πηγή: Δ. Αδαμόπουλου και Κ. Καλούπη, Αρχείο Γ. Διαμαντόπουλου, Αρχείο Ηρώ Διαμαντούρου

15/11/2016