MONUMENTA
ACTIONS
REPOSITORY
LIBRARY
PARTICIPATION
SUPPORT
MONUMENTA for urban planning in Mets (contribution of Sorvolou & Koutoulas streets)

Αθήνα, 10 Μαΐου 2024

Προς

-Κύριο Χάρη Δούκα, Δήμαρχο Αθηναίων

-Δημοτικό Συμβούλιο

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα «Έγκριση της επανεπιβολής, για τον ίδιο σκοπό, της αρθείσας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 87 έως 93 του Ν.4759/2020 (Α’ 245) και σε συμμόρφωση προς τη με αριθμό 2111/2002 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, στο ακίνητο, εμβαδού 113,86 τ.μ. κείμενο σε τμήματα των Ο.Τ. 53012 και 53013α και των οδών ΚΟΥΤΟΥΛΑ και ΣΟΡΒΟΛΟΥ, στη συνοικία ΜΕΤΣ της 2ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου ρυμοτομείται για τη διάνοιξη των οδών ΚΟΥΤΟΥΛΑ και ΣΟΡΒΟΛΟΥ, βάσει του από 16.02.1951 Β.Δ. (ΦΕΚ 55 Α΄/1951).

Στη συμβολή των οδών ΚΟΥΤΟΥΛΑ και ΣΟΡΒΟΛΟΥ σώζεται ένα από τα παλαιότερα κτήρια του Μετς και της Αθήνας. Κτίστηκε προ του 1864 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκής κατοικίας με νεοκλασικά χαρακτηριστικά, τύπος κτηρίου που απαντούσε αυτή την περίοδο στην Αθήνα. Η διατήρησή του πέρα από την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία έχει έναν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού του Μετς του 19ου αιώνα, στη διατήρηση του αστικού τοπίου τόσο της περιοχής αλλά και της πόλης καθώς και στην προστασία του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος που γειτνιάζει με αυτό.

Καταρχάς θα θέλαμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην κατεδάφιση του κτηρίου. Το κτήριο το οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και κατοικείται βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασής χαρακτηρισμού του ως μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από αίτημά της MONUMENTA και των ιδιοκτητών. Η διάνοιξη του δρόμου και η δημιουργία πλατείας συνεπάγονται την καταστροφή του και μαζί την ιστορική ταυτότητα της πόλης, του πολεοδομικού σχεδιασμού του 19ου αιώνα, την αλλοίωση του τοπίου. Η αποκάλυψη με τον αφανισμό του κτηρίου της πολυώροφης πολυκατοικίας με παρεκκλίσεις από τον τότε ΓΟΚ της περιόδου της Χούντας βεβηλώνει την ίδια την Ακρόπολη. Παράλληλα η κάθε παρέμβαση που αλλάζει την ιστορική φυσιογνωμία του τόπου αυτού έχει αρνητικές συνέπειες για τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Αρτέμιδος.

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι και κυρίες Δημοτικοί Σύμβουλοι, σας καλούμε να προστατεύσετε τον ιστορικό πολεοδομικό ιστό του Μετς, την παλαιά αυτή κατοικία καθώς επίσης τον περιβάλλοντα χώρο του ιερού της Αρτέμιδος και το εύθραυστο αστικό τοπίο της Αθήνας από τις συνέπειες που θα επιφέρει η ρυμοτόμηση, της οποίας η αναγκαιότητα δεν είναι κατανοητή. Τέλος, θεωρούμε πολύ σημαντικό η οποιαδήποτε απόφαση να παρθεί, αφού θα έχει γίνει γνωστή η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό ή μη του εν λόγω κτηρίου.