MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Σημαντικό τμήμα του Αρχείου του πολιτικού μηχανικού Μιχάλη Παπαδάκη παραδόθηκε στη MONUMENTA
Μια νέα δωρεά αρχειακού υλικού έγινε στη MONUMENTA. Ο κ. Παναγιώτης Νινόπουλος παρέδωσε σε δύο στάδια στην κ. Ειρήνη Γρατσία έγγραφα, φωτογραφίες, κάρτ ποστάλ, χάρτες, μία κάτοψη από το Αρχείο του πολιτικού μηχανικού Μιχάλη Παπαδάκη (1906(;)-1996), ο οποίος εργάστηκε σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, γεφυροποιίας, οδοποιίας, λιμενικά, αποχετευτικά. Ήταν αδελφός της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, η οποία δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο 1944 από την ΟΠΛΑ.
Το αρχείο αυτό είναι ένας θησαυρός για την πόλη της Αθήνας των δεκαετιών 1930 έως 1960. Παράλληλα μέσα στο αρχείο υπάρχει αρχειακό υλικό που αφορά τον παππού του μηχανικό Στυλιανό Κωνσταντινίδη με φωτογραφίες από το Παλαιό Φάληρο και την Καστέλλα. Η δωρεά του αρχείου προέρχεται από την κ. Καρολίνα Παπαδάκη-Φουντουκά και τον κ. Παναγιώτη Νινόπουλο. Ο κ. Π. Νινόπουλος είχε δώσει συνέντευξη στη MONUMENTA το 2019 για το σπίτι της οικογένειας Παπαδάκη στην οδό Σκαραμαγκά 4, έργο της Εργοληπτικής και στις 28 Μαρτίου έδωσε νέα συνέντευξη αφιερωμένη αποκλειστικά στον Μιχάλη Παπαδάκη.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από την εύρεση των χάλκινων αγαλμάτων στον Πειραιά το 1959.
Ο Μιχάλης Παπαδάκης σημειώνει στην πίσω όψη της καρτ ποστάλ με το χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς "Το άγαλμα της Αθηνάς ύψους 2.30μ που βρήκα ανασκάπτοντας την οδόν Γεωργίου του Α' στον Πειραιά της 25-7-1959.