MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Υπέρ του χαρακτηρισμού των Τσιμέντων Χαλκίδος


                                                                                                                      Αθήνα, 12 Ιουνίου 2023

Προς

-Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων -Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων Καρύτση 10 10561 Αθήνα

Το ιστορικό συγκρότημα της βιομηχανίας «Τσιμέντα Χαλκίδας» που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, έχει μια μακρά ιστορία που ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε το 2011. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας, μάρτυρας της αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής εξέλιξης στην παραγωγή τσιμέντου, μάρτυρας της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας και της ιστορίας της πόλης της Χαλκίδας. Το συγκρότημα αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο στο οποίο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξη της τσιμεντοβιομηχανίας, της τεχνογνωσίας η οποία αναπτύχθηκε και τη σχέση της με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας, που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της.

Στο βιομηχανικό συγκρότημα διατηρούνται ακόμα κτίσματα της πρώτης του περιόδου, τα οποία αναδεικνύουν την παλαιότητά του. Η επανάχρηση του χώρου δεν πρέπει να συνδέεται με την κατεδάφιση των ιστορικών κτηρίων, αλλά με τη διατήρηση και ανάδειξή τους. Η αναβάθμιση της περιοχής συνδέεται με την προστασία και ανάδειξη τόσο του αρχαιολογικού χώρου, όσο και της βιομηχανικής κληρονομιάς «Τσιμέντα Χαλκίδας».

Με την επιστολή αυτή αιτούμαστε τον χαρακτηρισμό του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος των Τσιμέντων Χαλκίδας στο σύνολό τους ως διατηρητέου μνημείου, στηρίζοντας ταυτόχρονα το αίτημα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διατήρηση και επανάχρηση του και την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας.