MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Κάστρο Μονεμβασίας, αίτηση θεραπείας για τη μελέτη φωτισμού & υπόμνημα για το αναβατόριο

θέσεις της ΜΟΝUMENTA στη διαβούλευση που έγινε για την εγκατάσταση του αναβατορίου.

«Εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων στο κάστρο της Μονεμβασίας»

Σχετικά με την εγκατάσταση αναβατορίου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς η MONUMENTA, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου η οποία από το 2006 ενεργά συμμετέχει στην προστασία των μνημείων, επισημαίνει τα εξής:

Το Κάστρο της Μονεμβασίας αποτελεί ανυπολόγιστης αξίας μνημείο της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς και μοναδικό φυσικό τοπίο. Προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος, ανήκει σε περιοχή Natura και γενικά διέπεται από αυξημένο καθεστώς προστασίας λόγω της μοναδικότητάς του και η οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτό απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή.

Μελετώντας τη ΜΠΕ για την εγκατάσταση του αναβατορίου παρατηρούμε ότι πρόκειται για μια τεράστια παρέμβαση που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη μοναδική φυσιογνωμία και την ομορφιά της βραχώδους καστροπολιτείας και θα επιβαρύνει το οικοσύστημά της. Ο όλος σχεδιασμός και η κατασκευή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπει το νομικό πλαίσιο για την προστασία της Μονεμβασίας.

Θεωρούμε ότι η κατασκευή του αναβατορίου αποτελεί προσβολή ενός σπάνιου παγκόσμιου μνημείου, όπως είναι το Κάστρο της Μονεμβασίας.