MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Το Περιοδικό
Το ελεύθερης πρόσβασης ηλεκτρονικό περιοδικό της MONUMENTA κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 2007. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί έξι τεύχη με πάνω από 200 άρθρα.
Επίλεξε Τεύχος
Φωτογραφίες
​Εξώφυλλο 1ου τεύχους, Μαρίας Κονιώτη
​Εξώφυλλο 1ου τεύχους, Μαρίας Κονιώτη
Εξώφυλλο 1ου τεύχους, Μαρίας Κονιώτη
Εξώφυλλο 1ου τεύχους, Μαρίας Κονιώτη
ΑΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ + ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

ΠΡΟ-ΘΕΣΕΙΣ

Η ανάγκη για αντίδραση στη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, φυσικού και αρχιτεκτονικού, γέννησε την ιδέα της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού περιοδικού, η ανάγκη για δράση δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό ΜΟnuMENTA, αυτό που ταξιδεύει πια στο Διαδίκτυο και διεκδικεί μια θέση στις οθόνες σας.

Θέμα του νέου αυτού περιοδικού είναι η προστασία και η ανάδειξη της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται ενιαία και αδιαχώριστα στη λέξη ΜΝΗΜΕΙΑ/ΜΟnuMENTA. Η διαμονή των συντελεστών του στην Ελλάδα και στην Κύπρο όρισε και τα γεωγραφικά πλαίσιά του χωρίςαυτό να σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να τα ξεπεράσουν και να ενώσουν τη φωνή, τη γραφή τους, με όλους όσοι προσπαθούν για να σωθεί η φύση και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, υψηλά και ταπεινά. Αν μάλιστα καταφέρουν να πληροφορούν αντικειμενικά, να ευαισθητοποιούν, να προκαλούν τη συμμετοχή και να ανοίξουν ένα διάλογο επικοινωνίας οι στόχοι τους θα θεωρηθούν επιτυχείς.


Το περιοδικό MOnuMENTA φιλοδοξεί να κυκλοφορεί κάθε τέσσερις μήνες παρουσιάζοντας ένα θέμα τόσο από την πλευρά της φύσης όσο και από την πλευρά της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Κυρίως εξετάζονται θέματα του χώρου, του τόπου, του τοπίου, χωρίς να αποκλείονται θέματα που αφορούν γενικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μεγάλη σημασία δόθηκε στη δομή και τα περιεχόμενα έτσι ώστε να γίνεται μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη προσέγγιση. O εμπλουτισμός του τεύχους θα συνεχίζεται ή καλύτερα δεν θα σταματά, γιατί ένα αφιέρωμα ποτέ δεν τελειώνει. Παράλληλα δηλαδή με το δεύτερο, τρίτο, τέταρτο κ.ο.κ. τεύχος θα εξελίσσεται και το πρώτο, δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ τεύχος. Δύο είναι οι βασικές ενότητες περιεχομένων. Η πρώτη αφορά το Αφιέρωμα κάθε τεύχους, ενώ τη δεύτερη αποτελούν οι Μόνιμες Στήλες.


Όσον αφορά λοιπόν το Αφιέρωμα στις Συνθέσεις παρουσιάζονται οι λόγοι που συνέθεσαν την επιλογή του. Στις Προσεγγίσεις περιλαμβάνονται άρθρα που εκφράζουν ποικίλες και διαφορετικές θεωρήσεις πάνω στο ίδιο θέμα. Οι προσεγγίσεις με σύγχρονη και ελεύθερη ματιά είναι το ζητούμενο. Οι Ματιές στον κόσμο παρουσιάζουν το ίδιο θέμα σε άλλα κράτη. Επειδή πιστεύουμε ότι τα μνημεία δεν έχουν όρια και η κληρονομιά ανήκει σε όλους προσπαθούμε να αναζητούμε τι γίνεται και αλλού. Η Άυλη Μαρτυρία φιλοξενεί συνεντεύξεις, κυρίως από ανθρώπους που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής ασχολούμενοι με το θέμα του αφιερώματος. Στόχος μας είναι η διάσωση της μαρτυρίας αλλά και η ανάδειξη της εμπειρίας τους. Οι συνεντεύξεις προχωρούν και σε εκείνους που προκαλούν ή υφίστανται ένα πρόβλημα, πάντα σε σχέση με το φυσικό, ιστορικό, δομημένο περιβάλλον. Θεωρώντας ότι η
ενημέρωση και η πληροφόρηση αποτελούν το πρώτο στάδιο της προστασίας, οι ενότητες Διαδρομές και Άγνωστα μνημεία ταξιδεύουν τον αναγνώστη, τον χρήστη του Διαδικτύου, σε μνημεία, γνωστά και άγνωστα. Στόχος του ταξιδιού η προσέγγιση, η σκέψη, η συνδιαλλαγή με την ομορφιά, την αυθεντικότητα, τη λεπτομέρεια, τα αίτια της απειλής και της φθοράς, που η βιασύνη μας τα προσπερνά, συνδιαλλαγή με το ίδιο το μνημείο που χρειάζεται το χρόνο μας. Οι Αρχές σε λέξεις δεν έχουν άλλο στόχο από το να φέρουν στο προσκήνιο κείμενα, αρχές, διεθνείς χάρτες και συμβάσεις που αφορούν την προστασία και την ορθή διαχείριση. Οι Αρχές και οι Λέξεις δείχνουν ότι πριν ή παράλληλα με εμάς κάποιοι άλλοι προβληματίστηκαν, κάποιοι άλλοι ενήργησαν. Μικρή συνεισφορά του ΜΟnuMENTA στη γνωριμία με τα παραπάνω κείμενα είναι η μετάφραση κάποιων στην ελληνική γλώσσα. Τέλος, στο Εντέχνως
παρουσιάζονται οι απόψεις καλλιτεχνών μέσα από το έργο τους, λογοτεχνικό, εικαστικό, μουσικό, πάντα σε σχέση με το αφιέρωμα, με απώτερο στόχο την κινητοποίηση, συμμετοχή τους στην προσπάθεια για την προστασία των ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Ο λόγος των ανθρώπων του πνεύματος είναι ικανός να ανατρέψει καταστάσεις.

Στις Μόνιμες Στήλες μεταξύ Περι-Αυτολογίας, Δραστηριοτήτων, Επίκαιρων, Περί Εκδόσεων, υπάρχει η στήλη Μνημεία σε κίνδυνο που δίνει το λόγο στα ίδια τα Μνημεία. Είναι απίστευτη η εχθρικότητα που αντιμετωπίζουν. Έτσι το ΜΟnuΜΕΝΤΑ παρουσιάζει και καταγγέλλει περιπτώσεις μνημείων που απειλούνται από αδιαφορία, εγκατάλειψη, σκοπιμότητα και φιλοξενεί τεκμηριωμένα κείμενα αναγνωστών που γνωρίζουν ένα μνημείο σε κίνδυνο. Μέσα από αυτή τη στήλη προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει αρμόδιους φορείς και πολίτες για τη σωτηρία των μνημείων. Στο πλαίσιο κάθε αφιερώματος θα εντάσσεται και η προσπάθεια ανάληψης δράσεων, οργάνωσης εκδηλώσεων που θα συμβάλλουν στην εκπλήρωση των στόχων του περιοδικού. 

Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι σκέψεις, οι θέσεις των συντελεστών του ΜΟnuMENTA. Θα θέλαμε, ωστόσο, να σταθούμε σε δύο ακόμη σημεία. Το περιοδικό αναζητά την ταυτότητα, τους δρόμους και τις διαδρομές που θα ακολουθήσει. Το πρώτο τεύχος, αφιερωμένο στον αστικό χώρο και στο αστικό πράσινο, δείχνει, πιστεύουμε, περισσότερο από όλα, αυτήν την αναζήτηση. Το περιοδικό είναι ανοιχτό σε όλους και ζητά τη συμμετοχή, τη συνεργασία, τις προτάσεις, την κριτική, προκειμένου να φθάσει στο στόχο του, να συμβάλλει στην προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου.

MOΝUMENTA, πολύτιμο αγαθό, που η προστασία του θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, στοιχείο της ζωής των ανθρώπων των σύγχρονων κοινωνιών. Αντίθετα, όμως, το αγαθό αυτό είναι σε κίνδυνο που συνεχώς μεγαλώνει και απειλεί... Ο λόγος του περιοδικού μας επιθυμούμε να διαδοθεί, και, μέσα από μια διανοητική και συναισθηματική διαδικασία, όχι μόνο να συμβάλλει στη διαφύλαξή του αγαθού αυτού αλλά και στην καθιέρωση της ουσιαστικής διαλεκτικής σχέσης που οφείλουμε να έχουμε με αυτό που είναι το ζωτικό μας περιβάλλον.

2.3.2007