MONUMENTA
ΔΡAΣΕΙΣ
ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Το Περιοδικό
Το ελεύθερης πρόσβασης ηλεκτρονικό περιοδικό της MONUMENTA κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 2007. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί έξι τεύχη με πάνω από 200 άρθρα.
Επίλεξε Τεύχος
Η ΔΥNΑMΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΠΡΟ-ΘΕΣΕΙΣ

To 2o τεύχος του MOnuMENTA είναι πραγματικότητα! Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια έκδοσης ενός ηλεκτρονικού περιοδικού για τα μνημεία του φυσικού και του δομημένου περιβάλοντος της Ελλάδας και της Κύπρου, αισιοδοξούσαμε ότι κάθε τρεις μήνες ένα νέο τεύχος θα ήταν στη διάθεση των αναγνωστών και επισκεπτών μας. Τα δεδομένα αλλά και η εξέλιξη του MOnuMENTA άλλαξαν τον ρου του προγραμματισμού μας. Η επιθυμία να μην τελειώνουν ποτέ τα αφιερώματα, οι δράσεις που αναλάβαμε αλλά και ο χρόνος που κυλά σαν νεράκι είναι οι αιτίες που το δεύτερο τεύχος βγήκε μετά από δέκα μήνες. Ωστόσο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να κυκλοφορούν τρία τεύχη το χρόνο.

Πολλές αλλαγές έγιναν σε αυτό το διάστημα. Αλλαγές στο δυναμικό του περιοδικού, στη μορφή του για να γίνει πιο λειτουργικό και ζωντανό, στους στόχους του. Νέοι συνεργάτες από διάφορες ειδικότητες προστέθηκαν στην ομάδα του MOnuMENTA για να μπορέσει να καλύψει περισσότερα, κυρίως περιβαλλοντικά, θέματα. Μια νέα σελίδα προστέθηκε πριν τα τεύχη, η οποία θα δίνει πληροφορίες και νέα και θα προβάλλει τα νέα άρθρα που θα εμπλουτίζουν το κάθε τεύχος, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει αμεσότερη την επικοινωνία μαζί σας. Η ψηφοφορία για τρέχοντα θέματα και το forumenta θα είναι τα μέσα συνεργασίας μας.

Oι δράσεις και οι δραστηριότητες που αναλάβαμε όλους αυτούς τους μήνες, έδειξαν ότι φέρνουν πιο κοντά τον κόσμο στο περιοδικό και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τα μνημεία γίνεται πιο άμεση. Έτσι το ΜΟnuΜΕΝΤΑ αποφάσισε να επεκτείνει τη δράση του.  Εφαρμόζει το πρόγραμμα «Τοπικές κοινωνίες και μνημεία», συμμετέχει στην προσπάθεια των κατοίκων των περιοχών Κεραμεικού, Μεταξουργείου και Ψυρρή για την προστασία και την ανάδειξή τους και στηρίζει την περιβαλλοντική δράση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας. Η επισκεψιμότητα, 32.000 μέσα στους δέκα μήνες, οι απόψεις και οι προτάσεις, όπως αυτές
διατυπώθηκαν στο ερωτηματολόγιο του περιοδικού, δείχνουν ότι η προσπάθεια μας αξίζει να συνεχιστεί και να γίνει πιο δυναμική και στοχευμένη.

Εξώφυλλο 2ου τεύχους, Γιώργου Καραηλία

Το θέμα του δεύτερου τεύχους είναι η Δύναμη του νερού. Διαλέξαμε ένα θέμα με το οποίο ασχολούνται όλοι και η πληροφόρηση είναι διάχυτη. Θεωρούμε όμως ότι είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας, ένα οξύτατο περιβαλλοντικό πρόβλημα και το MOnuMΕNTA θα συμβάλλει όσο μπορεί ώστε η ορθή διαχείριση του νερού να γίνει μέλημα όλων. Επιλέξαμε μάλιστα το σύνθημα «Πράξε για το νερό», το οποίο θα προβάλλεται σε κάθε εκδήλωση, δράση, έντυπο του περιοδικού και θα υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Ποικίλλα είναι τα άρθρα του 2ου τεύχους και δείχνουν την πολυδιάστατη σημασία του νερού αλλά και τα πολύ μεγάλα προβλήματα. Στο τεύχος αυτό είχαμε τη συνεργασία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης (MIO-ECSDE), φορέα με σημαντική δράση σε θέματα νερού. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον πρόεδρό του, καθηγητή κ. Μιχάλη Σκούλλο, και τους συνεργάτες του για τα άρθρα και τις συμβουλές που μας παρείχαν.

Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι το εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους αποτελεί δημιούργημα των αναγνωστών του. Η φωτογραφία του Γιώργου Καραηλία είναι μία από τις πολλές φωτογραφίες που στάλθηκαν και παρουσιάζονται στην ενότητα «Εντέχνως». Και κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό! Ποιήματα γράφτηκαν με αφορμή τη Δύναμη του Νερού. Δυο νέοι ποιητές η Έλσα Κορνέτη και ο Λάμπρος Λάζος έστειλαν τα ποιήματά τους καταθέτοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το νερό.

Με την κυκλοφορία του δεύτερου τεύχους ξεκινάει και η δράση μας για το νερό. To MOnuMENTA πάντα περιμένει τη συνεργασία σας, ειδικά για μνημεία που είναι σε κίνδυνο!!!

28.12.2007